Πληροφορίες

Επικονδυλίτιδα

Επικονδυλίτιδα

Τι είναι η επικονδυλίτιδα και ποια τα αίτιά της

Η επικονδυλίτιδα είναι μια επώδυνη πάθηση του αγκώνα που εμφανίζεται ως απόρροια επαναλαμβανόμενων κινήσεων ή επαναλαμβανόμενης άρσης βάρους (υπέρχρηση των χεριών). Κάποιοι άνθρωποι κάνουν σε καθημερινή βάση είτε λόγω δουλειάς είτε λόγω κάποιας δραστηριότητας την ίδια επαναλαμβανόμενη κίνηση, με αποτέλεσμα να προκαλούνται μικροτραυματισμοί που οδηγούν σιγά σιγά σε φλεγμονή, μικρορήξεις και υαλοειδή εκφύλιση του τένοντα.

Συναντάται συχνότερα σε άτομα ηλικίας 30-50 ετών.

Εμφανίζεται σε αθλητές και σε χειρώνακτες που ακολουθούν ένα συγκεκριμένο μοτίβο κινήσεων σε καθημερινή και πολύωρη βάση. Μερικά από τα επαγγέλματα που ταλαιπωρούνται συχνά από επικονδυλίτιδα είναι του υδραυλικού, του ζωγράφου, του κρεοπώλη, του ξυλουργού, του μάγειρα, του πιανίστα και της γραμματέως (και γενικότερα αυτού που δουλεύει πολλές ώρες με υπολογιστή). Τα αθλήματα τα οποία ενοχοποιούνται συχνότερα για την επικονδυλίτιδα είναι: το τένις, το γκολφ, οι ρίψεις, η κολύμβηση, η ξιφασκία και η αναρρίχηση.

Υπάρχουν ωστόσο και περιπτώσεις που κάποιος εμφανίζει τη νόσο χωρίς να είναι χειρώνακτας ή αθλητής (ιδιοπαθής).

Τα είδη της επικονδυλίτιδας

Υπάρχουν 2 είδη επικονδυλίτιδας ανάλογα με το σημείο εμφάνισής της: η έσω, στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα και η έξω, στην εξωτερική πλευρά. Στις δύο πλευρές του αγκώνα βρίσκονται οι επικόνδυλοι (έσω και έξω επικόνδυλος) που είναι δύο οστικές προεξοχές από τις οποίες εκφύονται οι μύες του αντιβραχίου (το τμήμα από τον αγκώνα έως τον καρπό).

Η έξω επικονδυλίτιδα που είναι συχνότερη από την έσω, είναι τενοντίτιδα ή τενοντοπάθεια (φλεγμονή - εκφύλιση των τενόντων) των μυών που εκτείνουν τον καρπό και συχνότερα του βραχέος κερκιδικού εκτείνοντα τον καρπό που εκφύονται από τον επικόνδυλο στην εξωτερική πλευρά του αγκώνα. Είναι γνωστή και ως αγκώνας των τενιστών (tenniselbow). Ο πόνος ξεκινά από τον τένοντα στην εξωτερική πλευρά του αγκώνα και μπορεί να εκτείνεται στο αντιβράχιο έως και τον καρπό.

Η έσω επικονδυλίτιδα είναι τενοντίτιδα των μυών που κάμπτουν τον καρπό και στρίβουν το αντιβράχιο προς τα έσω (πρηνισμός) και εκφύονται στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα. Είναι γνωστή και ως αγκώνας του γκόλφερ (golferselbow). Η φλεγμονή εντοπίζεται στην έκφυση των τενόντων από τον επικόνδυλο στην έσω πλευρά του αγκώνα.

ΑΓΚΩΝΑΣ ΤΩΝ ΤΕΝΙΣΤΩΝ

Συμπτώματα επικονδυλίτιδας

Σε γενικές γραμμές τα βασικά συμπτώματα είναι ο πόνος στον αγκώνα που μπορεί να επεκτείνεται στο αντιβράχιο έως τον καρπό κατά τη χρήση του χεριού, καθώς και η αδυναμία στον καρπό όταν ο ασθενής επιχειρεί να πιάσει κάποιο αντικείμενο. Τα συμπτώματα αυτά χειροτερεύουν με τη συνεχή χρήση του χεριού. Σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμη και η χειραψία, μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνη.

Στην έξω επικονδυλίτιδα ο ασθενής μπορεί να νιώθει πόνο ακόμη και στην προσπάθειά του να κρατήσει ένα ποτήρι ή να πιάσει ένα πόμολο. Στην έσω επικονδυλίτιδα μπορεί να συνυπάρχουν ήπια δυσκαμψία και σπανιότερα, μουδιάσματα στα δάχτυλα των χεριών.

Διάγνωση επικονδυλίτιδας

Η διάγνωση της επικονδυλίτιδας γίνεται συνήθως με απλή κλινική εξέταση από το γιατρό. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο γιατρός πραγματοποιεί τεστ τοπικής ευαισθησίας τόσο στη μέσα όσο και στην έξω πλευρά του αγκώνα, καθώς και κάποια άλλα ειδικά τεστ κάμψης και έκτασης του αγκώνα υπό αντίσταση. Το ιατρικό ιστορικό σου σε συνδυασμό με τη κλινική εξέταση είναι συνήθως αρκετά για τη διάγνωση.

Σε περίπτωση αμφιβολιών, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει μαγνητική τομογραφία, υπέρηχο ή ακτινογραφία για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ύπαρξης άλλων παθήσεων. Σπανιότερα, μπορεί να χρειαστεί να γίνει ειδική εξέταση για την αγωγιμότητα των νεύρων- ηλεκτρομυογράφημα- για τον αποκλεισμό της πιθανότητας να υπάρχει πίεση σε αυτά.

Θεραπεία και αντιμετώπιση επικονδυλίτιδας

Η αντιμετώπιση της επικονδυλίτιδας αρχικώς γίνεται με αποχή από τη δραστηριότητα που την προκάλεσε.

Αν ο πόνος είναι αρκετά έντονος, ίσως χρειαστεί να λάβεις αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Συνδυαστικά, μπορείς να εφαρμόσεις παγοθεραπεία ΚΑΘΩΣ και τo αναλγητικό gelHOTICEτης ΜΕD.

MedHotIce

Gel με μενθόλη και καμφορά για την ανακούφιση μυών και αρθρώσεων (150ml)

Με εργονομική συσκευασία airlessbottle με δοσομετρητή για ακρίβεια στη δόση. Η σύστασή του με μενθόλη και καμφορά είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, προσφέροντας άμεση ανακούφιση.

Ιδανικό για:

Περιπτώσεις πόνων μυών, αρθρώσεων και συνδέσμων όπως οσφυαλγία, οξείες και χρόνιες αρθρίτιδες, μώλωπες, θλάσεις, οιδήματα, αιματώματα, περιαρθρίτιδες, διστρέμματα, τενοντίτιδες, επικονδυλίτιδα κ.α.

Μούδιασμα των κάτω άκρων εξαιτίας της κακής κυκλοφορίας του αίματος

Χρήση από αθλητές πριν και μετά την άθληση.

Το MedHotIce είναι εύκολο στη χρήση και τη μεταφορά, με ευχάριστο άρωμα και χωρίς αίσθηση λιπαρότητας.

Δεν αλληλεπιδρά με άλλες φαρμακευτικές ουσίες. Μόνο για εξωτερική χρήση. Να μην εφαρμόζεται σε πληγές ή τραυματισμένο δέρμα.

Είναι σημαντικό να διαπιστώσεις αν η τεχνική που χρησιμοποιείς είναι λανθασμένη και σου προκαλεί τραυματισμό όταν την κάνεις. Γι’ αυτό, ειδικά αν πρόκειται για αθλητική δραστηριότητα, ζήτησε από κάποιον προπονητή να σου εξηγήσει τη σωστή κίνηση που πρέπει να κάνεις (π.χ. πώς να κρατάς σωστά τη ρακέτα). Επίσης, μπορεί να χρειάζεται αλλαγή ή προσαρμογή ο αθλητικός σου εξοπλισμός, για παράδειγμα στη ρακέτα, όσον αφορά το μέγεθος ή τη σκληρότητά της (πιο μικρή ή μαλακή ρακέτα).

Αποτελεσματικές είναι και οι ήπιες διατάσεις που ακολουθούνται από ασκήσεις έκκεντρης ενδυνάμωσης. Καλό θα ήταν να σου τις έχει δείξει ένας φυσικοθεραπευτής, ώστε να μην τραυματίσεις περαιτέρω την περιοχή.

Επίσης, ο φυσικοθεραπευτής με διάφορα μέσα και κυρίως με το κρουστικό υπέρηχο (shockwavestherapy) και χειρομαλάξεις μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και στη βελτίωση της επούλωσης των τενόντων.

Αν δεν μπορείς να αποφύγεις τη δραστηριότητα που σου προκαλεί την επικονδυλίτιδα, υπάρχει το περιαγκώνιο (ένας ειδικός νάρθηκας για επικονδυλίτιδα) που μπορείς να εφαρμόσεις όταν κάνεις την κίνηση που την επιδεινώνει. Ενδύκνειται περιαγκώνιο επικονδυλίτιδας με σιλικόνη του οίκου OppoMedicalΑμερικής. Με ειδικό ανατομικό σχεδιασμό από αεριζόμενο υλικό Coolprene με ένθεμα σιλικόνης για άμεση και αποτελεσματική ανακούφιση από τα συμπτώματα της επικονδυλίτιδας αγκώνα.

Άλλες μέθοδοι θεραπείας

Αν δεν έχουν αποτέλεσμα οι παραπάνω μέθοδοι, μπορεί να εφαρμοστούν κατά περίπτωση εγχύσεις με P.R.(Πλάσμα Πλούσιο σε αιμοπετάλια) και σπανιότερα, με κορτιζόνη.

Αν περάσουν 6 μήνες εφαρμογής συντηρητικής θεραπείας και δεν έχεις δει βελτίωση των συμπτωμάτων, μπορεί να χρειαστεί να υποβληθείς σε μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, κατά την οποία με τη χρήση μικροσκοπικών εργαλείων και με πολύ μικρές τομές αφαιρείται ο ουλώδης - εκφυλισμένος ιστός που έχει σχηματιστεί και επανακαθηλώνεται ο υγιής τένοντας στον επικόνδυλο. Αμέσως μετά την επέμβαση, μπορείς να φύγεις από το νοσοκομείο.

Οι περισσότεροι ασθενείς (ειδικά στην έξω επικονδυλίτιδα) θα παρατηρήσουν μείωση των συμπτωμάτων τους, εφαρμόζοντας απλές συμβουλές όπως ξεκούραση, πάγο, αντιφλεγμονώδη, διατάσεις και ασκήσεις έκκεντρης ενδυνάμωσης.

Ακόμη και αν βελτιωθεί η κατάσταση, καλό θα ήταν να συνεχίσεις να κάνεις ασκήσεις και να προσπαθήσεις να ελαττώσεις τις κινήσεις που σου προκαλούν το πρόβλημα, διότι ενέχει ο κίνδυνος να υποτροπιάσει και να γίνει χρόνιο.

Κόστος επικονδυλίτιδας

Ο κατάλληλος γιατρός για τη θεραπεία της επικονδυλίτιδας είναι ο ορθοπαιδικός και ο φυσίατρος. Πολύ σημαντικός είναι και ο ρόλος του φυσικοθεραπευτή, ο οποίος σε συνεργασία με το γιατρό θα ολοκληρώσει το θεραπευτικό σχήμα που θα λάβεις.

Το κόστος της θεραπείας της επικονδυλίτιδας εξαρτάται από την θεραπευτική προσέγγιση. Πρέπει να συνυπολογιστεί το κόστος των φαρμάκων που θα ληφθούν καθώς και το κόστος των φυσικοθεραπειών.